Er gaan weer een aantal kringen van start!

kaarsen

Cursus of kring volgen dit voorjaar? Begin 2018 vol inspiratie! Bekijk hier het aanbod.

 

Herstart ‘Afstemmen op de stilte’

Conny van Lier is gelukkig weer hersteld en kan de kring ‘Afstemmen op de stilte’ leiden. De gemiste donderdagen compenseren we door door te gaan tot juni. We zullen het Latifagebed volgen voor de meditatie. Zo is er elke keer een korte ik-uitspraak zoals ‘ik besta’, ‘ik verlang’, die als leidraad dient.

Het duurt van 16:30 tot ongeveer 17:45. We beginnen en eindigen in de consistoriekamer. In de kerk zijn we 20-30 minuten in stilte. Per keer vragen we voor wie het betalen kan €5.

De data: 25 januari, 22 februari, 22 maart, 19 april, 17 mei, 28 juni. Opgave bij ds. Catrien van Opstal

Spiritualiteit opdiepen uit poëzie

Deze winter is er geen kring ‘Spiritualiteit opdiepen uit poëzie’. De voorjaarskring komt er wel. Ik geef alvast data door en u kunt zich alvast opgeven als u wilt. Vier woensdagochtenden van 10.00 tot 12.00 o.l.v. neerlandica Ceciel Boudewijn en ondergetekende op 16 en 30 mei, en 13 en 27 juni.

Ds. Catrien van Opstal

Lezen voor de Zondag

Altijd boeiend: de Bijbel samen lezen. In de kring ‘ Lezen voor de Zondag’ praten we met elkaar over de teksten die de zondag er op in de kerkdienst gelezen zullen worden. Tot aan de zomer komen we bij elkaar op 20 februari, 13 maart, 24 april, 15 mei en 19 juni.

Het is van 14.00-15.30 uur, in de consistoriekamer. U kunt ook per keer meedoen; van harte uitgenodigd dus om eens te komen.

Aangenaam kennismaken: de Bijbel

Kunnen mensen die niet met de Bijbel zijn opgegroeid, wie niet gelovig zijn, die verstaan? Is er misschien nieuwe onbevangen openheid voor deze bijzondere teksten, waarin je God op het spoor kunt komen?

Met het IPSU ( interkerkelijk platform studenten Utrecht) gaan we in drie keer verhalen waarin sprake is van een Godsontmoeting ter tafel brengen. De Jakobsladder, Elia op de Horeb en een verhaal van Jezus. We lezen zelf en leggen ook het boek ‘Rebibel’ van Inez van Oord ernaast. Zij was de bedenkster en uitgeefster van het blad Happinez, dat zich vooral oriënteert op wijsheid en spiritualiteit van de Oosterse godsdiensten.

Weet je iemand tussen de 18-28 die wel eens kennis wil maken met de Bijbel? Maak hem of haar attent op deze korte ‘duik’. Misschien leuk als je zelf meekomt.

13 februari, 13 en 27 maart. ’s Avonds, in het gebouw van het Studentenpastoraat aan de Oudegracht 33. Opgave en info bij Catrien van Opstal.

Wat is het wezen van religie?

Cursus uitgaande van Lutherse Gemeente en Citypastoraat Dom. In de reeks cursussen op het raakvlak van theologie en filosofie zullen we op vier avonden het befaamde boek van Friedrich Schleiermacher 'Over de religie. Betogen voor de ontwikkelden onder haar minachters' lezen en bespreken.

Schleiermacher geldt als de grondlegger van de moderne theologie. Hij vraagt 'Wat is het wezen en het eigene van religie?' in een tijd waarin hij geconfronteerd wordt met de eerste vormen van secularisatie. In zijn antwoord poogt hij aan  de religieuze traditie én aan de belevingswereld na de verlichting recht te doen. Volgens hem is het een ervaring, gegrepen en vervuld worden door het universum. Hoewel in 1799 verschenen, zijn Schleiermachers ideeën nog steeds verrassend actueel. Het boek is helder geschreven, niet in dogmatisch jargon, maar in literaire stijl.

Leiding: ds. Christiane Karrer, filosoof Erik Heijerman

Voor wie: iedereen die de verdieping zoekt

Wanneer: dinsdagavonden 13 en 20 februari, 6 en 13 maart

Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur

Plaats: afwisselend Lutherse Kerk en Domkerk

Info en opgave: Christiane Karrer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-50672869